RosNutki

Najlepsze kokosowe kulki – raffaello z kaszy jaglanej

Najlepsze kokosowe kulki – raffaello z kaszy jaglanej

Najlepsze kokosowe kulki – raffaello z kaszy jaglanej

Składniki na około 60 sztuk:
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
0,75 szklanki kaszy jaglanej suchej
2,5 szklanki wiórków kokosowych +do posypania (około 1,5 szklanki)
4 łyżki amaretto
około 6 łyżek syropu klonowego*
około 60 migdałów

*syrop klonowy można zastąpić cukrem pudrem albo zmielonym cukrem trzcinowym

Migdały zalewam wrzątkiem i odstawiam na 15 – 20 minut. Odcedzam i obieram ze skórki.

Suchą kaszę jaglaną przelewam wrzątkiem. Dokładnie, wielokrotnie płuczę w wodzie, odcedzam i przekładam do garnka. Zalewam mlekiem kokosowym. Gotuję przez około 20 minut, aż kasza się ugotuje i całkowicie wchłonie mleko. Początkowo gotuję pod przykryciem, a pod koniec gotowania zdejmuję pokrywkę. Następnie garnek zestawiam z ognia i kaszę lekko studzę.

Kaszę jaglaną, 2,5 szklanki wiórków kokosowych, 4 łyżki amaretto, 6 łyżek syropu klonowego rozdrabniam blenderem na gładką masę. Ja robię to stopniowo, wszystkie składniki jednocześnie nie mieszczą mi się w pojemniku. Dodatkowo mam gwarancję, że wszystko jest dokładnie zmielone. Masę próbuję i jeśli nie jest wystarczająco słodka, dodaję więcej syropu klonowego. Mieszam.

Z masy formuję kulki trochę mniejsze niż orzechy włoskie. W środek wciskam po jednym migdale. Obtaczam w wiórkach kokosowych i odkładam na talerz. Domowe raffaello z kaszy jaglanej jest już gotowe. Można je jeszcze wsadzić na jakiś czas do lodówki, wówczas będzie twardsze.

Smacznego!